Terapist olayları nasıl yorumlar? Psikolog Elif Temizel yazdı.

Terapist olayları nasıl yorumlar? Psikolog Elif Temizel yazdı.

Terapide yorumlama tekniği, danışanın bilinçdışı materyalleriyle davranış, düşünce ve duygu kalıplarını anlamlandırarak içgörü kazanmasını sağlar. Bu süreçte terapist, danışanın ge

Terapist: Size ne yapıp ne yapmayacağınızı hep aileniz söylediği için kendi isteklerinizi söylemeye hakkınız olmadığını düşünüyor olabilir misiz?

Danışan: Sanırım bu dediğiniz doğru olabilir. Birlikteliklerimde de tıpkı ailemle olan ilişkimdeki gibi boyun eğdim, kendi isteklerimi söyleyemedim.

Terapist: Ailenize niye bu kadar boyun eğdiniz peki?

Danışan: Dediklerini yapmazsam beni sevmeyeceklerini düşündüm. Hala daha bana söylenenleri yapmazsam terk edilecekmişim, yalnız kalacakmışım gibi hissediyorum. İnsanları kendim olduğunda da seveceğine inanmak benim çok zor.

 

Terapide yorumlama tekniği, danışanın belli durumlar içinde benzer davranış, düşünce, duygu kalıplarını bilinçdışı materyalleriyle yorumlayarak noktaları birleştirmedir (connecting the dots). Yaşadığı durumlarla bilinçdışı arasında bağlantı kurulması danışanın yaşadıklarını anlamdırma ve içgörü kazanma açısından can alıcı bir noktadır. Seans içerisinde zaman zaman danışanın sorunun temelini oluşturan düşünme ve davranışlarındaki çarpıtmaları ortaya çıkar ve böylece birtakım kalıpları belirir, bunların yansımalarını kişilerarası ilişkilerde görebiliriz. Danışanın çocukluk döneminde yaşadıkları günümüzde yaşadığı sorunların kökenidir. Terapist geçmişte yaşadıklarıyla bugün yaşadıklarını bağlantılayarak yorumlar. Burada danışanın direnç mekanizmalarını kırmış ve kendine zararlı varoluş biçimini değiştirmiş olması beklenir. Netleştirme ve yüzleştirme aşamalarından geçmemiş danışan; yorumlamaya gerçekçi bakamaz, hislerine odaklanamaz, kendini değiştirme isteği gösteremez ve tüm bunların sonucu olarak yorumlamaları içselleştiremez. Terapistin dikkat etmesi gereken bir diğer husus, yorumlama esnasında danışanın kullandığı tanımları, kelimeleri kullanarak yorum yapmaktır. Terapist yorumlama yaparken sakin, yargıdan uzak, kesin olmayan ifadelerden uzak bir şekilde danışanın kendi kendisini anlamasına olanak tanırken aynı zamanda terapisti düzeltmeye olanak sağlamalıdır. Yorumlamanın biçimi, içeriği danışana, terapiste ve duruma özgün olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Paylaş