Okula yeni başlayan çocuğun annesi nasıl hisseder? Büşra Dilekoğlu yazdı.

Okula yeni başlayan çocuğun annesi nasıl hisseder? Büşra Dilekoğlu yazdı.

Okula yeni başlayan çocukların anneleri de yoğun endişe ve yalnızlık hissedebilirler.

Merhaba sevgili anneler, bu yazı sizin için kaleme alındı. Nedense hep okula başlayan çocukların yaşadığı duygusal zorluklar üzerine konuşuluyor ama atlanan bir detay var ki o da okula yeni başlayan çocuğun annesi ve bu annenin hissettiği yalnızlık ve endişe. Belki bu vakte kadar evladınızdan hiç ayrı kalmadınız, zihninizde onlarca soru işareti var, “Çocuğum şu an okulda ne yapıyor? Mutlu mu? Başına bir şey geldi mi? Onsuz ev çok sıkıcı? Beni istiyor mudur?” gibi gibi…

Bilmelisiniz ki bu düşüncelerinizde ve hislerinizde yalnız değilsiniz. Aslında anne ile çocuk arasındaki bağ hamilelik sırasında gelişmeye başlar ve doğum sonrasında fiziksel ve ruhsal olarak devam eder. Bebek annenin sıcaklığına, dokunuşuna, sevgisine, korumasına ve ihtiyaçlarını karşılamasına ihtiyaç duyar.

Özellikle ilk çocukluk yıllarında annenin bebeğe aktardığı güven ve sevgi, anne ile kurulan bağ ve annenin davranışları, bebeğin tüm kişisel gelişiminin temelini oluşturmaktadır. Annenin tutarlı olması, bebeğe verdiği güven ve sevgi hissi, bebeğin fiziksel ihtiyaçlarının düzenli şekilde karşılanması ve bütün bu davranışların sürekli olması da çocuğun psikolojik gelişimini etkilemekle beraber zamanı geldiğinde çocuğun anneden kolayca ayrışmasına da alan açmaktadır.

Çünkü bağlanma kuramına göre kendini güvende hisseden, ihtiyaçları karşılanan, yakınlık gösterilen ve keşfetmesine izin verilen bebekler güvenli bağlanır. Bu güvenli bağa sahip bebeklerin bir noktadan sonra annesiz de hayatta kalabileceklerine olan inançları tamdır. Dolayısıyla anne ve çocuk bu kadar bir ve beraberken ayrışmaya dair somut adımların atıldığı ilk yer olan okul sürecinde bu kaygıların ve özlemlerin oluşması olağandır.

Fakat kaygılarınız ve özleminiz gittikçe artıyor ise belki de sizin bağlanma sürecinizi gözden geçirmeye ve bir uzmandan destek almaya ihtiyacınız olabilir.

Paylaş