Koşulsuz Sevgi

Koşulsuz Sevgi

Bir ötekinin onayına neden ihtiyaç duyarız?

Doğduğumuz andan itibaren hayat bizimle temasa geçer. Hayatın bize temas etme biçimi iç dünyamızı yavaş yavaş şekillendirmeye başlar. 

Yeterince şanslı değilsek, koşulsuz sevilmemiş, yalnızca varoluşumuzla değerli bulunamamış olabiliriz.
Bir öteki tarafından değerli görünmek için başarılı, uslu olmamız beklenmiş olabilir. Bir ötekinin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmış olabiliriz. 

Hayatın bizimle temasa geçtiğindeki şiddeti, besleyiciliği, şefkatsizliği, iç dünyamızda kendiliğimizin yeterince sağlıklı ve bereketli şekilde yeşerememesine sebep olur.

Yani içsel kaynaklarımız yeterince zenginleşmez. Varlığımızın değerli ve sevilebilir olduğunu hissedemeyiz. Böyle olduğunda, bir ötekinin sevgisini, onayını ve takdirini kazanmak bizim için hayati bir ihtiyaca dönüşebilir.

Ta ki bunu fark edip, bu dışsal karşılama mekanizmasını gerçekten anlayıp, içimizdeki karşılanmamış ihtiyaçların verdiği acıyla yüzleşip; sevilebilir, değerli, kabul edilebilir olduğumuz, yeterli olduğumuz inancını içimize yerleştirme kararlılığını gösterene kadar… 

Bu acıya temas edip buradaki ihtiyaçları fark ederek aynı zamanda gerçek kendiliğimize dokunabilecek gücü, onu yeniden yeşertebilecek koşulsuz gücü ve sevgiyi de bulabiliriz.

Ayşe Melek

#anpsikoloji #psikoloji #kendineözgürleşmek #özyeterlilik #kendineyetmek #ayşemelek

Paylaş