Kendime uygun terapisti nasıl bulabilirim? Merve Nur Yazgan yazdı.

Kendime uygun terapisti nasıl bulabilirim? Merve Nur Yazgan yazdı.

Terapist seçerken eğitim, süpervizyon ve terapistin kendi terapi deneyimi önemli unsurlardır. Bu süreçte zorluklar yaşanabilir, ancak terapiye devam etme kararı, içimizdeki iyileşm

Terapiye başlama kararı cesaret isteyen birçok konuyu içinde barındırmasının yanında bize iyi gelecek terapisti seçmek bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Öncelikle hangi teoriyi temel alırsa alsın her terapötik müdahale kişilerarası bir öğrenme ortamı sağlar. En iyi öğrenme ortamını sağlayan şey ise kişinin onu anlamaya gönüllü ve buraya alan açan birisi ile besleyici bir ilişki kurmasıdır. Tüm bunlarla birlikte yine de terapistimizi seçerken arayabileceğimiz bazı özellikler olabilir.

1.⁠ ⁠Eğitim
Bir psikoterapistin eğitim süreci zorlu ve masraflı bir süreçtir. Lisans ve/veya yüksek lisans eğitimlerinin yanında uzmanlaşmak istediği alanın da eğitimlerini tamamlamış olması gerekir.

2.⁠ ⁠Süpervizyon
Terapi odasında bize çok sayıda bilindışı bellek ve duygu süreci eşlik eder. Bu bir kişilik kusuru değil; kabul etmek zorunda olduğumuz biyolojik bir parçamızdır der L. Cozolino. Bu parçamızın farkında olarak süreci danışanının faydasına olacak şekilde yönetebilmek de terapistlik becerisidir.  Süpervizyon da bu anlamda terapi odasında oluşabilecek düğümlerin çözülmesine katkı sağlayan üçüncü bir bakış açısının kazanıldığı bir yerdir. Süpervizyon, sadece terapistin yetişme aşamasında değil mesleki yolculuğu boyunca ara ara uğradığı bir duraktır.

3.⁠ ⁠Terapistin Kendi Psikoterapi Sürecinden Geçmesi
Terapist olmak zordur, en zoru da danışan koltuğuna oturmaktır deriz.
Birçok meslekten farklı olarak terapist işini kendi deneyimlerinden ve duygu dünyasından sıyrılarak yapabilme opsiyonuna sahip değildir. Terapistin, kendisinin varlık dünyasına temas etmeyişi yalnızca kendine zarar vermez aynı zamanda terapötik ilişkiyi de etkileyebilir. Bu anlamda bir terapistin, danışanın duyguları ile kendi duygularını ayrıştırabiliyor ve oradaki duygulara alan açabiliyor olması danışanı ile kurduğu iyileştici ilişkiyi bir üst seviyeye çıkarabilir. 

Tüm bunlara rağmen; 
bazen kötü hissedebilirsin
bazen terapistine çok kızıp bazen onu çok sevebilirsin
bazen terapiye gitmek zor olabilir
bazen konuşacak bir şeyiniz yokmuş gibi gelebilir.

Yine de fark edelim,
İçimizde bizi o terapi koltuğuna götüren bir parçamız var. Bize önem veren, koruyan, sağlıklı parçamız... O parçayı koruyabilir ve bilgelikle elinden tutup kendini besleyip büyütmesini sağlayabiliriz.

Paylaş