Duygusal ve Ruhsal Bağlanma

Duygusal ve Ruhsal Bağlanma

Prof. Dr. Franz Ruppert'dan duygusal ve ruhsal bağlanmaya dair bir alıntı

Bağlanma düzeyindeki ilişkiler, benliğimizin en derin duygusal ve ruhsal düzeyinde sağlığımızla ilgili en önemli meydan okumaları biçimlendirir, çünkü duygusal ve ruhsal bağlanma karşılıklı-bağımlılığı, neşe ve acı gibi duyguları paylaşma ve birbirimizi derinden anlama yeteneğimizi doğurur.
Duygusal ve ruhsal bağlanma bir sevgi ve güç kaynağı olarak hizmet görür ancak bu bağlanmanın altında yatan duygusal bir ‘dolaşıklık’ varsa, keder ve üzüntü de getirebilir.
Bu ‘dolaşıklık’ şu anlama gelir: ‘Dolaşık olduğum bu insandan bağımsız olarak hissedemiyor, düşünemiyor ve karar veremiyorum, çünkü aksi takdirde bu ilişkinin biteceğinden ve o ilişki olmadan yaşayamayacağımdan korkuyorum.’
Burada kişi, bu bağı bir yük ve kısıtlama olarak deneyimler ve ilişki içinde özgür ve mutlu hissedemez.
Dolaşık insanlar, ilişkiden kendilerini kurtarma konusunda yetersiz de hissederler. İlişkinin bitmesine veya kişinin gitmesine izin verdiklerini tasarladıkları anda, terk edilme korkusu ve suçluluk duyguları yaşarlar.
Dolaşık ilişkide ortaya çıkan ve biriken çatışmalar esas itibariyle çözülemez durumdadır. Mümkün olduğunca yaşamın gündelik işlerinin altında baskılanmaya ve bir kenara itilmeye çalışıldıkça bu tür ilişkiler daima yeniden yüzeye çıkacaklardır. Bu çatışma örüntüleri aşırı derecede inatçı ve dayanıklıdır.
Dolaşık ilişkilerdeki insanlar, kendilerini eyleme geçmede yetersiz olarak deneyimler ve karşıdaki kişinin değişeceğini ve böylece daha iyi hissedebileceklerini ummaya ve beklemeye devam ederler. Ne var ki ilişkilerindeki partnerleri -ebeveynler, kocalar, karılar, çocuklar veya iş arkadaşları- değişmezler.
Tek gerçek seçenek, diğerinin değişimle ilgili kararı kendisine uygun bir zamanda alabileceğini tam olarak anlamaktır. Karşısındakinin isteği dışında bir başkasını değiştirmeye çalışan insan, ilişkide cebelleşmek istemedikleri duyguların, karşıdakinin problemli duygularının daha da yoğun olarak yeniden ortaya çıkmasına neden olur ve her zaman dirençle karşılaşır.

Prof. Dr. Franz Ruppert
Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları
Ruhun Yaralarını Anlamak ve İyileştirmek

Paylaş