Alopesi Areata ile Depresyon İlişkisi

Alopesi Areata ile Depresyon İlişkisi

Psikolog Dilara Sena Özbek "Alopesi Areata ile Depresyon İlişkisi" başlıklı makaleyi sizler için özetledi

Alopesi Areata sıklıkla kafa derisinde ve kaş, kirpik, sakal gibi vücut tüylerinde görülen, iz bırakmayan, düzgün sınırlı yamalar şeklinde oluşan ve ani saç dökülmesi ile karakterize bir deri hastalığıdır. Her iki cinsiyette, herhangi bir yaşta, tüm ırklarda görülebilir. Neden ortaya çıktığı bilinmeyen, hastalığın
başlamasında ve alevlenmesinde otoimmünitenin saç foliküllerini yıktığı fikrinin ağır bastığı, genetik ve ruhsalçevresel faktörlerin etkilediği düşünülen bir hastalıktır.

Alopesi Areata fiziksel olarak acı vermeyen ve yaşamı tehdit etmeyen bir hastalıktır. Ama bireylerin dış görünüşlerinde radikal değişiklikler gelişebileceği için yoğun şekilde strese, benlik saygısının düşmesine, sosyal izolasyon, damgalanma, utanç gibi sosyal sorunlara neden olmaktadır.

Alopesi Areata ile stresli yaşam olayları ve anksiyete arasında bir ilişki olduğunu, Alopesi Areata tanısı alan bireylerin kaçınmacı türden bağlanma stiline sahip olduklarını ve yoğun şekilde sosyal desteğe ihtiyaç duyduklarını öne süren çalışmalar dikkat çekmektedir.

Alanyazın incelendiğinde Alopesi Areata’nın bir psikosomatik hastalık olarak tanımlandığı görülmektedir. Alopesi Areata hastalarında çocukluk çağı travmaları, anksiyete ile
depresyon görülme sıklığının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Kaynak: Erbudak Aslan, I., Zabcı, N., Atış G. (2023). Alopesi Areata ile Depresyon İlişkisi. Ayna Klinik Psikoloji Dergisi (10)2, 243-264.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2455071

Derleyen: Psikolog Dilara Sena Özbek

Paylaş